Situácia na zosunutom svahu v Kapušanoch sa čiastočne stabilizovala

23.10.2010 Prešov

Kapušany 23. októbra (TASR) – Situácia na svahu pod hradom v obci Kapušany, kde začiatkom júna tohto roka zosuv pôdy poškodil statiku niekoľkých rodinných domov, sa podľa starostu Jozefa Pribulu, čiastočne zlepšuje.
Dodal, že opatrenia, ktoré boli doteraz prijaté za účelom stabilizácie svahu, výrazne pomohli.
Vláda vyčlenila 20.000 eur na realizáciu prieskumov, ktoré v obci vykonáva Štátny geologický ústav Dionýza Štúra. Na základe ich výsledkov sa rozhodne, do akej miery je možná sanácia územia, kde momentálne platí stavebná uzávera na obdobie piatich rokov. Tie rovnako pomôžu pri rozhodovaní, či sa niektoré z poškodených domov budú dať ešte opraviť do užívaniaschopného stavu.
\"V týchto dňoch geológovia ukončili dva 75-metrové horizontálne vrty v hornej časti svahu nad poslednou ulicou. Podľa predbežných zistení mala hladina spodnej vody klesnúť zhruba o 235 centimetrov, čo je dobrým znamením, \" konštatoval starosta. Doplnil, že voda z týchto vrtov stále vyteká a odvádzajú ju do kanalizácie, čím sa zmenšuje riziko pohybu svahu aj v nižších polohách.
Pribula zároveň uviedol, že obec dala vykopať v spodnej časti svahu nad obytnými domami šesť sond do hĺbky približne 1,5 metra, v ktorých sa už spodná voda neobjavila. Odvodňovací rigol, ktorý vykopali už v júni v rámci záchranných a zabezpečovacích prác, teraz zasypávajú kamennou drvinou. Zostávajú v ňom však plastové rúry a tie budú v prípade zvýšenia hladiny schopné spodnú vodu odviesť na povrch.
Zosuv pôdy na ploche 500 x 600 metrov pod Kapušianskym hradom zaregistrovali začiatkom júna tohto roku po niekoľkodňových intenzívnych zrážkach. Na cestách a domoch sa objavili praskliny, čo 7. júna prinútilo opustiť domovy takmer 80 ľudí.
Z 23 rodinných domov v tejto lokalite bolo viac ako 10 poškodených, z toho sedem určili na zbúranie, keďže boli neobývateľné. V súčasnosti je päť z nich už zbúraných.
V súvislosti so zabezpečením bývania pre rodiny postihnuté povodňami obec urýchlene rozbehla aj výstavbu šiestich nájomných bytov, ktorú pripravovala už od minulého roka.
\"Vo štvrtok (21.10. ) som na Ministerstve hospodárstva a výstavby SR podpísal zmluvu, na základe ktorej budeme môcť na vybudovanie týchto bytov a inžinierskych sietí použiť zdroje vo výške takmer 366.000 eur, \" povedal Pribula. Zároveň pripomenul, že momentálne dokončujú práce na osadení 39 železobetónových pilót pre spevnenie podložia pod bytovým domom. Predpokladaný termín ukončenia stavby starosta odhadol na jún budúceho roka.
 

Vyberte región

mark